İçeriğe atla

Buşatlı ailesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karamahmud Paşa'nın bayrağı

Buşatlılar (ArnavutçaBushatllinjtë), 1757'den 1831'e kadar İşkodra Paşalığı'nı yöneten önde gelen bir Osmanlı Arnavut ailesiydi.

Buşatlıların, kuzey Arnavutluk ve Karadağ'da pastoralist bir yarı göçebe bir kabile olan Orta Çağ Buşat kabilesinin torunları olduğu düşünülmektedir. Bushat adı mbë fshat'ın ("köyün yukarısında") birleşimidir.[1] Bir asır sonra, Arnavut ulusal hareketi yükselişteyken, başka bir teori ortaya çıktı. Şemseddin Sâmi'nin kaydettiği bu teoriye göre, Buşatlılar eski Dukagin ailesinin torunlarıydı.

İşkodra bölgesindeki hakimiyetleri, çeşitli yayla kabileleriyle bir ittifaklar ağı aracılığıyla kazanıldı. 1831'de paşalığın şağvedilmesinden sonra bile Buşatlılar Arnavut toplumunda önemli bir rol oynamaya devam ettiler. 19. yüzyılda İşkodra bir kültür merkezi olarak da biliniyordu ve 1840'larda Buşati Kütüphanesi inşa edildi.

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Landi, Addolorata (2002). Variazioni linguistiche in albanese (İtalyanca). Edizioni Scientifiche Italiane. s. 46. ISBN 8881148455. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021.